Sunday, June 5, 2011

KOMPOST NEDİR? NASIL YAPILIR?

Kompost toprakta çözülebilen organik maddelerden oluşur. Toprağın suyu emmesini ve gerekli besinleri almasını kolaylaştırır. Mesela ormanda;
·         ağaçlar kabuk, dal ve yapraklarını dökerler
·         doğadaki mikro organizmalar, solucanlar ve böcekler aracılığıyla bu dökülenler parçalanır; mineraller, karbon, azot gibi toprağı zenginleştiren maddeler ayrışır
·         bu parçalanma tamamlanınca, organik maddeler toprağı zenginleştiren humusa dönüşür
·         zenginleşen topraktaki bitkiler de hem görünüm hem de besin değerleri açısından zenginleşir

Bu doğal işlem evde ya da bahçede yapacağınız komposta çok benzer. Kompost oluştuktan sonra koyu renkli, kolaylıkla ufalanan bir görünüme sahiptir ve bundan sonra toprağa eklenebilir.

Kompost çöpleri üst üste yığmak demek değildir. Kompostta kullanabileceğiniz malzemeler çeşitlidir. Organik olup fakat kullanılmayan malzemeler de vardır.


Bahçenizde kompost yapmak için mutlaka öncelikle bu vidyoyu izleyin, ancak Facebook'daki linkini bulabildim, eğer sizin bir Facebook profiliniz yoksa lütfen bir arkadaşınızdan rica edip vidyoyu izlemeye çalışın.


Evinizde de kompost yapmak mümkün, biriktikçe ve çürüdükçe kötü kokular salacak olan gübrenize kahve telvesi ilave ederseniz, tüm bu kötü kokulardan ve sineklerden kurtulabilirsiniz.


Bu yazıyı Ağaçlar.net ve The Kids Garden isimili siteden düzenledik, yazının tamamı ve yorumları için lütfen siteye gidiniz...

Kompost veya diğer deyişle komposto, bitkisel çiğ mutfak atıklarının, otların, dal, yaprak parçalarının kısacası tüm bitkisel artıkların ve hayvan gübrelerinin bir yere yığılarak çürütülmesinden meydana gelen, doğal bir gübredir. 


Kompostunuza neler koyabilirsiniz?

Yeşil malzeme (azot içeriği fazla olanlar)


Çim biçim artıkları,
Taze sebze meyve kabukları, artıkları,
Yaş taze otlar,
Yapraklar,
Taze çiftlik gübresi.

Kahverengi malzeme (Karbon sağlayanlar)

Dal parçaları,
Ağaç kabukları,
Testere tozu, talaş,
Çam ibreleri,
Kuru yapraklar,
Kağıt atıklar,
Saman, sap. vs.


Komposta neler konmaz?

Et, et ürünleri,
Süt ve süt ürünleri,
Kedi köpek dışkısı,
Yağlı yiyecek artıkları, yağ,
İşlenmiş kuşe, naylonlu, aluminyumlu vs. kağıtlar,
Tıbbi atıklar, çocuk bezleri, hijyenik pedler,
Gazete ve dergi kağıtları ( matbaa kimyasallarından dolayı),
Hastalık ve zararlı içeren bitki artıkları,
Üzerinde tohum olan yabancı otlar.


İyi bir kompostun sırrı Karbon /Azot oranının dengelenmesidir. Bunu basitçe kompost yığınınızı yaparken ayarlayacaksınız.

Yığınınızı kat kat hazırlamalısınız.

Yığını yapmaya kahverengi malzemeyle başlayın, 15 cm. yüksekliğinde kahverengi materyal, üzerine yine 15 cm. yüksekliğinde yeşil materyal koyunuz. Bir dirgen yardımıyla iki katı birbirine hafifçe karıştırın, düzeltin. Sonra 3 cm. kadar bahçe toprağı koyun. Hazırladığınız katmanı sulayın.

Sonra yine bitkisel materyal ve yine toprak..., en üstüne ise toprak gelecek şekilde yığınınızı bitirin.

4 - 5 ay sonra gübreniz kullanıma hazır olacak. Bu arada ellemeniz de gerekmez. Gübrenizi doğanın ellerine bırakın. Bitkisel artığınız çok bile olsa, yapacağınız yığının yüksekliği 1.2 m den fazla olmamalıdır.

Burada yığına koyacağınız dal, kabuk vs. parçalar mutlaka küçük parçalara ayrılmalıdır.Ülkemizde de artık dal ve bahçe çöpü parçalayıcıları satılmakta. Eğer, büyük bahçeli bir evde oturuyorsanız işinize çok yarayacaktır.



Kompost işleminizi kızlandırmak için park ve bahçelerden solucan toplayıp kompsot çukurunuz ya da evde yaptığınız kabın içine atabilirsiniz. Burda kırmızı solucan ismiyle satılan solucanları alırken çok dikkatli olmalısınız, çünkü kırmızı solucan diğer solucanlarla çiftleştiğinde kısırlaştırıyormuş. Dolayısıyla toprağa karışmayacaağından emin olmadıkça lütfen bu solucanları almayın.


Bol gübreli güzel günler dileriz:)

No comments:

Post a Comment