Sunday, July 27, 2014

Ayna ayna söyle bana...


Ayna ayna söyle bana var mı benden daha güzel? O diil de, ne ekersen onu biçiyorsun valla da billa da. 



Pembe ve salkım domates çıktı. Salkım olanların tadı farklı farklı, tatlı ve ekşili. Minnoşlar epey. Baya eğlenceli bir iş bu bahçecilik. Sabah kalkınca merakla bir tur atıp, bir sürü iş icat edebilirsiniz. Yabani otlara dikkat etmek lazım. Yabani bitkilerin çoğu faydalı ve yenebilir. Ektiklerinizle birbirlerine düşmesinler yeter.


Tüylerine kurban. Bu bahçede toprak ben geldiğimde üzeri plastikle örtülüydü. Valla malzemenin ismini bile bilmiyorum ama plastik mukavva diyesim gelir. Şimdi toprağın ilk üstü açık yazı olacak ablası. Tohumlar Bergama, Kastamonu. Burgaz adaya alışmaya çalışıyorlar. İlk sene pek verim beklememek lazım, tabii olanı yiyoruz. Ama asıl tohum almak lazım. Aynı tohumlardan aynı yere eke eke sabırla bekliycez. 3. yıl tavan yapar.


 Domatesin kardeş bitkileri fesleğen ve kadife çiçeği. Gel gör ki sardunya, ıtır, ve sanki semizotu da seviyor bu hınzır. Kalsiyum eksikliği çekiyor lakin. Bu gece yumurta kabuklarını domatesin dibine kırdık, un ufak ettik. Bakalım...Adanın(burgaz) güneye bakan kısmısında çoktan oldu aynı tohumlardan ektiğimiz domatlar. Bunlar kuzeye bakan kısmında ekildi. Burda daha 4 tane yedik. Fesleğen tamamdır. 


Bu da yeni çıkmış, pek bidilik. Hani tohum ilk filizlendiğinde ulan bu şimdi domates mi biber mi, patlıcan mı kabak mı, yoksa tere mi ya, diye düşündürür ya...düşündürmeyen bildiğim tek bitki. Çıkar çıkmaz o bir fesleğen biliyorsunuz. Resmen minyatürü çıkıveriyor. Deneyin görün. Bitkilerde besin eksikliği için de şu linke göz atın. Gayet net.

2 comments:

  1. http://dogakesif.blogspot.com.tr/2014/01/ekolojik-bahcecilik-sirlari-notlari-i.html da diyor ki "Bostanda domatesin yapraklarinin topraga degmesini engellemek hastalik olusmasinin onune geçiyor."

    ReplyDelete
  2. Gülümseyen domates.

    ReplyDelete